BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

уторак, 20. октобар 2009.

Koprofagija - Zasto neki psi jedu izmet

Sigurno ste cesto culi od vlasnika pasa kako njihov pas potrci da jede izmet na koji naleti na ulici (ili svoj) i da vlasnici lude od te uzasne navike svog ljubimca. Pre se mislilo da psi to rade iz cistog hira, medjutim, danas je opstepoznato da zivotinje generalno, malo sta da rade iz hira, te tako i za ovaj ruzni cin postoji razlog.
Sta su moguci razlozi zbog kojih pas ovo radi? Uglavnom se nagadja ili se donose neki empirijski zakljucci... Sledece navedeno su neki od mogucih, u stvari najcescih.
Kucka koja doji ce "pocistiti" iza kucica, i eventualno iza sebe. Ovo je sasvim normalno i vuce korijene jos iz doba kada je pas zivio u divljini. Prirodni instinkti su ugradjeni duboko u prirodu psa, i ponekad se prenose na njegovo ponasanje.
Koprofagija se cesto povezuje sa manjkom vitamina, specijalno vitamina B i K. U tom slucaju, pas pokusava da ponovo iskoristi bilo kakav oblik preradjene hrane koja je ostala u izmetu. Zdrava i dobro balansirana ishrana je neophodna da bi ponudila psu sve sto mu treba, no nekada njegov organizam nije u stanju sve iskoristiti usled bolesti. U tom slucaju, pomoc potrazite od veterinara!
Mnoge negativne navike kod pasa se javljaju usled dosade i zanemarenosti. Pas je drustveno bice, bice copora, te ako mu ne posvecujete dovoljno paznje, on pokusava pronaci sam nesto cime bi se zabavio, a to onda moze biti i upravo ova katastrofalna navika.Igrajte se sa svojim psom, usmerite pozitivno njegovu energiju, setajte i do toga nece doci. Nemojte NIKADA drzati psa na kratkom lancu u dvoristu jer ce jedan od izlaza iz njegove monotonije i dosade postati bas ova aktivnost - izmedju ostalog.
Ukoliko je u pitanju problem manjka vitamina i nezdrave ishrane - pobrinite se podhitno za to i ne samo zbog ove lose navike, ali zbog zdravlja cijelog organizma. Bas kao i kod ljudi, na unos vitamina u organizam mora se paziti.Ukoliko razlog nije prehrana, sta onda? Bilo bi lepo da svi mi pronadjemo vremena za par setnji na dan, pa makar one i ne bile jako duge. O vremenu za igru i ostale aktivnosti sa psom da ne govorimo... Ukoliko pas ide vani sit, manja je mogucnost da ce potrcati na prvu hrpicu izmeta. Sto se tice njegovog izmeta, on ce mu mnogo manje biti privlacan ukoliko njegova ishrana nije bazirana uglavnom na mesu. Dakle, opet jedan dobar razlog da se ishrana nasih ljubimaca obogati! Ukoliko primijetite da pas ide prema izmetu, odmah ga pozovite. Ukoliko vam dodje, mnogo ga nahvalite... On ce vremenom shvatiti sta od njega zelite. Iza psa odmah pocistite, ne samo radi njega, ali i radi drugih pasa, ali i higijene prostora. Duzni ste to uraditi.

0 коментара: