BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

недеља, 18. октобар 2009.

Sta psi ne bi smeli jesti

Neke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa cak i druge zivotinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma koji se u mnogo cemu razlikuje od naseg. Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa cak i smrt.

U nastavku teksta sledi kraci spisak namirnica koje ne treba koristiti u ishrani pasa. Ova lista naravno, nije kompletna, jer bi nabrajanje svega sto vas ljubimac ne sme da jede, iziskivalo mnogo, mnogo vise prostora. Zato sam se trudila da se koncentrisem na, uglavnom one namirnice koje se koriste u svakodnevnoj ishrani.

- Alkoholna pica i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).

- Hrana za bebe (moze da sadrzi crni luk u prahu koji je jako toksican za pse. Ako se daje u vecim kolicinama treba imati na umu da hrana za bebe nema dovoljne kolicine minerala i vitamina koji su potrebni psu).

- Kosti ribe i zivine (mogu da dovedu do opstrukcije ili povrede digestivnog sistema).

- Hrana za mace (generalno sadrzi vece kolicine proteina i masti).

- Cokolada, caj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrzѕe kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem.

- Agrumi (mogu da izazovu povracanje).

- Grozdje i suvo grozdje (sadrze nepoznat toksin koji moze da osteti bubrege).

- Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povecanu temperaturu grceve i smrt).

- Dodaci humanoj ishrani koji sadrze gvozdje (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksicni za druge organe kao sto su jetra i bubrezi).

- Velike kolicine dzigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, sto pogadja misice i kosti).

- Mleko i neki mlecni proizvodi (neki odrasli psi nemaju dovoljne kolicine enzima laktaze, koja obara vrednosti laktoze u mleku. Zbog toga dolazi do dijareje. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrze laktozu).

- Crni i beli luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne celije i izazovu anemiju. Beli luk je ipak, manje toksican od crnog).

- Paradajz i krompir (sadrze oksilate koji mogu da uticu na rad digestivnog, nervnog i urinarnog sistema).

- Sirova jaja - belance (sadrzi enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo moze dovesti do problema sa kozom i dlakom. Takodje, u sirovim jajima se cesto nalazi i salmonela.

- Sirova riba (moze da dovede do deficita tiamina (vitamin B) sto prouzrokuje gubitak apetita, grceve, u nekim slucajevima, kod manjih rasa i smrt).

- So (ukoliko se daje u vecim kolicinama moze dovesti do neravnoteze elektrolita u organizmu).

- Hrana bogata secerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

- Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da cine vise od 10% ishrane psa. Masnocu treba skinuti sa mesa a kosti ne davati).

- Kvasac za testa (moze da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slucajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).

0 коментара: