BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

четвртак, 29. октобар 2009.

Ucenje osnovnih komandi

Treniranje psa je mukotrpan posao za koji je potrebno mnogo strpljenja, ali zadovoljavajuci rezultati koji su njegova posledica donose mnogo radosti.

Za trening psa morate imati jako mnogo strpljenja i ne bi trebali ocekivati istog momenta rezultate. Psi se u ucenju razlikuju, bas kao i ljudi, te ce neki shvatiti brze, a neki sporije sta se od njih trazi.

Obuka osnovnih naredbi trebala bi poceti sto je ranije moguce, jer je starijeg psa MNOGO TEZE uciti novim trikovima, nego mladog.
Ni pod kojim uslovom nemojte kaznjavati svog psa ukoliko ne sledi vase komande!!! Mnogo veca verovatnoca je da ne razume sta od njega trazite, nego da vam odbija poslusnost. Kaznjavanje ima uvek kontra-produktivan efekat na trening, jer ce pas poceti da vas se plasi.

Sto se tice psecih poslastica kojima cete nagradjivati poslusnost vaseg ljubimca, neka to budu mali zalogaji koje ce on za cas progutati, pa mozete odmah nastaviti ucenje. Ne dajte svom psu velike kolicine poslastica, jer bi se vec od njih mogao najesti i prejesti.

Neka vase lekcije budu kratke, ali svakodnevne. Na ovaj nacin pas ce slusati komande regularno i poceti se navikavati na njih, a ucenje mu nece preci u napor i dosadu.
Kada ste zavrsili ucenje sa svojim psom, pokazite naredbe ostalim clanovima porodice. Mozete ostati u sobi dok oni budu isprobavali komande sa psom, ali izbegavajte bilo kakvu interakciju s njim, tako da se pas nauci na koristenje komande i od drugih ljudi.
budite strpljivi! Ne ocekujte perfektne rezultate za svaku komandu. Nekim psima treba jako dugo vremena da nauce komandu i cak godine da sve dovedete do perfekcije.

Komanda SEDI

Uzmite poslasticu u ruku i pokazite je psu da biste pridobili njegovu paznju. Potom pomerite poslasticu iznad glave psa. Prirodni instinkt psa je da sledi poslasticu pogledom tako da ce se smestiti u sedeci polozaj. Odmah posto je pas u sedecem polozaju, recite "SEDI" i dajte mu poslasticu .
Ukoliko pas ne sedne, nezno ga potapsite par puta po pozadini. NEMOJTE GA GURATI silom ka podu, jer biste psa mogli povrediti ili ga preplasiti svojom gruboscu. Ukoliko pas i dalje nije seo, ponovite sve od pocetka i on ce najverovatnije shvatiti poruku .
Zapamtite, NE nagradjujte psa sve dok ne izgovorite komandu "SEDI" i on ne sedne u korektan polozaj!

Nastavite ovu vezbu ponavljati regularno, menjajuci cesto prostor vezbanja. Kada se pas vec nauci na komandu SEDNI sa poslasticom, pocnite polako izbacivati poslasticu kao nagradu. S vremena na vreme recite svom psu da sedne ali mu nemojte davati vise nagradu, no mnogo ga hvalite i obavezno pomilujte svaki put kada vas poslusa.

Ukoliko sledite date korake, vremenom ce vas pas nauciti da sedne na vasu komandu bilo gde i bilo kada da mu je izdate.

Komanda CEKAJ

Komandu "CEKAJ" mozda je i lakse nauciti nego komandu "SEDI", no komandu SEDI neophodno je vec jako dobro znati pre prelaska na ucenje CEKAJ!

Da biste zapoceli, ponesite par poslastica i povedite svog psa na neko mirno mesto, bilo kod kuce, bilo negde drugde. Kada ste spremni da zapocnete recite svom psu da sedne, a onda se polako udaljavajte od njega pas koraka. Ukoliko se pas ne pomakne, nagradite ga. Vas pas ce vas najverovatnije pokusati pratiti. U tom slucaju, smanjite svoju udaljenost od psa i stanite dok psu jos uvijek odgovara ta mala distanca.

Kako ucenje napreduje, povecavajte udaljenost od psa i izrecite naredbu CEKAJ (STANI). Svaki put kada vas pas poslusa nagradite ga i pohvalite. Ukoliko se pas pomera, nastavite vezbu i dalje, no opet smanjite distancu izmedju vas na onu gde on ostaje sediti mirno.

Nastavite svakodnevnu vezbu ovom tehnikom na duzi priod i zasigurno cete doci do tacke gde cete moci reci svome psu da sedne i da vas ceka. Tada napustite sobu i vratite se. Pas bi jos uvek trebao sediti tamo gdje ste ga ostavili.

U momentu kada ste vec zadovoljni kako vas pas izvrsava ovu komandu, pocnite ukidati poslastice iz vezbe i nagradite ga samo pohvalom, mazenjem i paznjom.
Komanda DODJI
Brzina ucenja vaseg psa da dodje kada ga vi pozovete zavisice mnogo i od rase psa .
U prirodi svakog psa je da juri druge zivotinje, macke, miseve, druge pse, tako da bismo ovo trebali sada iskoristiti . Dobro mesto za trening bio bi neki park, gde je uvek mnogo izazova za psa.
Kada dodjete na mjesto treninga, stavite svom psu uzicu dovoljno dugacku tako da postoji neka distanca izmedju vas i psa, a opet je pas jos uvek pod vasom kontrolom ukoliko bi zapoceo jurnjavu.
Naredite svom psu da sedne i ceka i udaljite se od njega. Sacekajte dok mu nesto ne omete paznju, a onda ga pozovite sa DODJI + ime psa! ili nekom slicnom recju koju vi odaberete za komandu. Cucnite dole, tako da budete ocima na nivou vaseg psa.
Ukoliko ne dobijete njegovu paznju, lagano povucite uzicu, pa kad obrati paznju na vas ponovite komandu DODJI uz njegovo ime. Ponavljajte ovu vezbu sve dok niste sigurni da ce vas pas poslusati ukoliko ga povedete u park bez vodilice .Poslastice pomazu pridobijanju njegove paznje ,tako da biste ih trebali uvijek imati kod sebe ukoliko se pas udalji na preveliku udaljenost, ili da biste sprecili psa od bega ili neke opasnosti .
Mozete uvesti poslastice kao nagradu za dolazak vaseg ljubimca na komandu, no to onda pocnite ciniti sve redje zamenjujuci ih pohvalama . nikada ne zaboravite zlatno pravilo, uvek povezite pozivanje svog psa sa necim pozitivnim! Nikada ga ne zovite da biste ga odmah poslali nazad/otjerali, jer ce pas ubrzo nauciti da je odlazak vama nebitan, los i radije ce otrcati od vas.

Naredba LEZI

Potrebno je dosta strpljenja da biste psa naucili naredbi LEZI!

Prvi metod bio bi da svom psu date naredbu da sedne, tada mu pokazite dlan ruke i spustajte ga lagano na dole, a drugom rukom nezno pomerajte ka vani prednje noge vaseg psa tako da se on spusti na pod, i ponavljajte naredbu LEZI! Ponavljajte naredbu celo vreme dok ovo radite. Nagradite i dobro pohvalite za lezanje. Ponavljajte sve dok ne bude vise potrebno da povlacite cukine sape da biste ga spustili na pod.

Drugi metod bio bi da naredite svom psu da sedne, ovaj put sa poslasticom u ruci krecuci ispod cukinih prednjih sapa povlaceci je lagano po podu od cuke. Ovo moze izazvati dve reakcije. Prva mogucnost je da ce pas ustati. Ukoliko se ovo desi, ponovite sve, ali povlacite poslasticu sporije po podu. Druga moguca reakcija, ona koju mi zapravo zelimo je da ce pas spustati svoju glavu ka poslastici sledeci vasu ruku i tako leci na pod. Kada se to desi, izrecite komandu LEZI i sve ponovite.
Mozete ove dve metode ponavljati naizmenicno da vidite sta ce vasem psu vise odgovarati Kao i sa prethodnim komandama, nakon nekog vremena ukinite poslastice. Dobro nahvalite i pomilujte psa .

"Rukovanje"
Uzmite poslasticu u ruku, naredite psu da sjedne i pokazite mu poslasticu. Uzmite njegovu sapicu u ruku i irecite naredbu "SAPA" dok mu njezno tresete sapicu i dajete mu poslasticu. Ponavljajte ovo neki period u kracim vremenskim razmacima.

Poslije nekoliko ponavljanja, postavite svoju ruku dovoljno nisko da bi vam pas mogao dati svoju sapicu i dok mu pokazujete poslasticu izdajte mu naredbu "SAPA"! Ako vam pas da sapicu, nahvalite ga i nagradite. U protivnom, lagano mu stegnite sapicu i onda ponovite naredbu. Ukoliko ni sada ne da sapicu, ponavljajte vjezbu, ali sa dovoljnim vremenskim razmacima, da mu ne predje u dosadu.

Dobro ga nagradite i nahvalite za svaki uspjeh! Kada pas izvrsi komandu, ponovite sve za drugu sapicu, ali sad izdajte naredbu "DRUGA SAPA". Poslije nekog broja ponavljanja vas ljubimac ce izvrsavati uspjesno obe komande . Tada ukinite poslastice kao nagradu.

1 коментара:

Nina је рекао...

Kako da psa naucim da laje na komandu